Het boek: Langs kantelende wegen. Bestel hier.

.

.

Het boek is uitgekomen op 1 nov 2020. Het kost 17,50 excl. verzendkosten. Je kunt het het beste hier bestellen. Mail naar info@uitgeverijlouise.nl of ga naar de site: http://uitgeverijlouise.nl/ Lees hieronder meer over de inhoud. Je kunt het ook lenen bij de bieb, en het is bij elke boekhandel te bestellen. Steun in dat geval vooral de lokale, kleine boekhandel, ze hebben het nodig!

Heb je na het lezen een reactie? Mail me dan, tt.alowieke@gmail.com

.

Ik duw tegen de mover, die mijn wandelhuisje trekt. De stalen trekhond rolt steeds de weg af. Mijn wielen rollen verder en verder, over kantelende wegen, die de toenemende snelheid van ons verkeer in balans moeten houden. Op scheve voet, al duwend, houd ik mijn treintje op de juiste helft van de weg.

In Langs kantelende wegen beschrijf ik de veranderende wereld waarin ik leef. Ik verwerk pijn en verdriet en neem afscheid van alles waar ik aan gehecht was. Ik bouw mijn wooncocon op wielen. Het lot brengt mij in Friesland. Met mijn huis wandel ik over de wegen en voel me klein. Mijn bestaan maakt deel uit van een groot bewegend geheel, veranderend als de wolkenlucht boven mijn hoofd.

Ik trek naar het uiterste Noorden en reis door ’t Bildt. Verrassende ontmoetingen volgen elkaar op. Ik maak mijn eigen verhaal en verweef het met die van anderen. Ik kuier door, tot de bodem rijp is. Voor wat?

Het boek gaat over mijn eigen onafhankelijkheid en die van andere vrouwen en mannen. Het gaat over voorbijgangers, dorpelingen, boeren en kunstenaars. Het gaat over eeuwenoude dorpsfeesten en de eigen taal, die nog steeds overleeft, ondanks economische druk van buitenaf, ondanks dat er geen aandacht en geld voor is. Het is tragisch, dat al het geld naar de steden gaat, waar de ene nieuwe wijk na de andere wordt gebouwd, vol mensen die elkaar niet kennen en vaak niet eens willen kennen. Economische druk, die maakt dat kinderen verdwijnen uit de dorpen en boeren failliet gaan. Het maakt dat mensen werk doen zonder dat hun hart erbij is, en waardoor ze langzaam hun levenslust verliezen. Maar nog altijd is er de vitale kern van mensen die het niet op zich laten zitten.

Mijn reis begint in Friesland en niet voor niks. Dit volk heeft nog altijd zijn eigenheid weten te bewaren en hun cultuur leeft nog steeds in de dorpen.

Ook komt hierbij mijn oude betrokkenheid bij inheemse volkeren ter sprake. In dit boek probeer ik voor het eerst een brug te slaan tussen mijn eigen verhaal en alles wat ik van hen gelezen en gezien heb. Al is het tussen de regels door. Sinds mijn zestiende voel ik me betrokken, de indianen, de hunza’s, de aborigionals. In de loop der tijd heb ik veel gelezen en gezien, vooral Survival International gaf mij veel informatie, maar ook mijn vriend Guus Geurts. Ook over kleine lokale boeren, die het overal ter wereld moeilijk hebben. Hij ziet hoe vrijhandelsverdragen wereldwijd kringlopen vernietigt, armoede en ontworteling veroorzaakt. en zet zich daar politiek voor in. Ik ondersteun dat. Zo dadelijk meer daar over. Hij heeft veel waardevolle bijdragen geleverd in de hoofdstukken over boeren en in het epiloog.

Als schrijver spits ik me steeds meer toe op de gevolgen van het verlies van de magie. De band met de aarde die verloren is, maar vooral hoe we die kunnen herstellen en heel concreet in actie kunnen komen. Ik ben een holistisch waarnemer maar ook een geconcentreerde bouwer. Ik vertel vanuit mezelf en met eenvoudige taal, waardoor ik mensen van allerlei pluimage mee hoop te krijgen. Geen hele verhandelingen, maar hapje voor hapje. Ik weet nog niet wanneer mijn volgende boek komt. Maar in mijn blog schrijf ik wekelijks door.

.

Uitgeverij Louise is een zelfstandige en ideële uitgeverij, opgericht in het voorjaar van 2010. Een uitgeverij die mooie boeken wil maken, boeken waarbij de menselijke maat voorop staat. Boeken die er toe doen, boeken waar mensen over nadenken en waar mensen iets bij voelen. Het maken van mooie, betrokken boeken is voor uitgeverij Louise belangrijker dan het maken van boeken gericht op winst. We hopen dat het boek iets kan betekenen. Dat het een kleine rimpeling kan veroorzaken in ons gezamenlijke vaarwater, en dat het een inspiratiebron kan zijn. . .  

: