NACHTVERKEER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nighttraffic

.

.

Ik lig wakker en denk aan mijn moeder die zich eenzaam voelde, bij zoveel razendsnelle anonimiteit.

.

Liever luisteren? Klik op de eerste knop onderaan de pagina.

. . . . If you want to listen to the English version, press the second button at the bottom of the text.

.

Het is een onrustige nacht en ik lig wakker in mijn hangmat. De maan is bijna vol. Ik zie hem nog net door het dakraam. Hij verdwijnt achter een wolk, komt weer tevoorschijn en zet de kamer in een blauw licht. Er is geen wind en ik hoor alweer het eerste verkeer op de grote weg die naar Leeuwarden leidt. Die ligt ongeveer vijfhonderd meter achter de Swette. Een onophoudelijke bromtoon maakt het bestaan van de weg meer dan duidelijk. Het wegdek is nat van de motregen en dat maakt het nog erger. Het lijkt veel dichterbij dan anders.

Mijn ouderlijk huis staat op een soortgelijke plek. Eerst is er het kanaal en daarachter de grote weg. De Friese Weg heette hij, maar dat was voor de vierbaansweg werd aangelegd. Toen verloor hij zijn naam en kreeg een nummer met een A ervoor, zoals alles wat groter wordt een nummer krijgt. Mijn moeder was een opgewekte vrouw. Maar ’s nachts lag ze vaak wakker. Als de wind uit de verkeerde hoek kwam, dan hoorde ze het suizen van het verkeer. “Ik voel me dan zo eenzaam”, zei ze eens “Al die anonieme mensen in die auto’s, daar in het donker…” Het zijn er steeds meer geworden. De auto maakt ons vreemden voor elkaar. Het is een merkwaardig ding. Hoewel elke auto vier zitplaatsen heeft, zitten veel mensen in hun eentje in die capsule. De motor draait op benzine of diesel, brandstof die schijnbaar onuitputtelijk beschikbaar is. Niemand weet waar het vandaan komt. Je tankt en kan weer verder. De olie die de aarde sinds het oer bewaarde, verdwijnt als uitlaatgassen de lucht in. En ik lig wakker en denk aan mijn moeder die zich eenzaam voelde, bij zoveel razendsnelle anonimiteit.

.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is grietje-en-janky-van-diermen-1.jpg
Mijn moeder en haar oudere zus, omstreeks 1936.

.

De elektrische auto kan dan wel schoner zijn, maar verder verandert er niet veel. Het is even anoniem. En nog steeds weet niemand hoe hij gemaakt is en waar de grondstoffen vandaan komen. Ik weet het nu. Nog lang niet alles, maar wat ik weet zegt mij genoeg. In het Noorden van Chili en Argentinië wordt lithium gewonnen. Dat is voor de accu van die schone auto. Fijn. Maar daar in Chili, daar houden mensen hun hart vast. De winning ervan laat een dode uitgedroogde zoutvlakte achter. Vlak ernaast ligt een heel bijzonder natuurgebied. Er is geen buffer tussen. Hier en daar is de grens al overschreden. De mensen die er wonen verdienen er niks aan. Maar ze zien wel hoe hun wereld verdwijnt. En dat van de dieren, die er woonden. Ze zien de flamingo die wegvliegt. Ze blijven kijken, maar hij komt niet terug. Dat weten wij allemaal niet. Mijn buurvrouw is heel blij en trots dat ze nu duurzaam op de weg kan rijden. Maar in Chili pikken de mensen het niet meer. Er verandert iets. Een groep van 144 Chilenen werkt aan een nieuwe grondwet. Er is grote weerstand tegen de plundering van die grondstoffen, zonder maat. En dat terwijl de ongelijkheid alleen maar groeit. Dit kan niet langer zo.

Ik denk aan de elektrische mover waar ik drie maanden mijn huis mee rondgetrokken heb. Nog steeds denken mensen dat ik straks weer verder ga. Maar die gedachte heb ik definitief achter me gelaten. Ik weet teveel. Ik zie die Chilenen voor me, op de grens van die troosteloze vlakte. Nee, ik hoef niet een steeds betere high tech accu, met nog meer lithium en kobalt erin. Waarom zou ik? Ik hoef niet weg. Ik leef simpel en ben blij met deze plek en met de mensen. Ik ben blij dat ik hier een thuis gevonden heb, op deze bodem van Friesland. Dat Dick er is. En Ege en Jeroen. En dat ik straks weer bomen mag planten van boer Jochum. Wel driehonderd! Ik grijns in het schemerdonker, en trek het dekbed omhoog tot aan mijn oren. Het plafond omvat mij als een buik. De maan komt achter een wolk vandaan en schijnt helder door de lange streep van het dakraam. De snelweg in de verte maakt steeds meer lawaai. Maar mijn hart is zacht en tevreden. Ik denk aan mijn moeder, die wakker lag, toen ze nog leefde. “Maak je geen zorgen mam” zeg ik zachtjes “Alles is okee. We maken er wat moois van. Gewoon waar we zijn en nergens anders.” Ik doe mijn ogen dicht en zie haar gezicht voor me. Even later weet ik niks meer.

.

.

.

De Nederlandse versie

The English version

.

Enkele bronnen:

https://indianexpress.com/article/world/chile-constitution-confronting-climate-change-mining-companies-ecological-emergency-lithum-mining-7695748/

https://www.mo.be/reportage/wat-chili-vandaag-gebeurt-moet-een-waarschuwing-zijn-aan-ieder-land-de-wereld-dat-nog-meer/

https://www.ou.nl/-/grondwet-chili

https://www.mo.be/analyse/bolivia-sleutelt-aan-de-korte-keten/

.

.

.

.

Hoe razendsnelle anonimiteit kan leiden tot totale vervreemding. Het is niets minder dan “Koyaanisqatsi”, een begrip van de hopi indianen. Het betekent: Onbalans, een leven in gekte, een toestand die vraagt om verandering.

.

.

.

.

13 gedachten over “NACHTVERKEER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nighttraffic

 1. Mooi verhaal en ja de accu’s met hun grondstoffenroof zijn rampzalig. De anonieme eenzaamheid in de rijdende vehikels is/ was de beleving van je moeder. Ikzelf rijd heel graag op een verder bijna verlaten autoweg graag honderden kilometers, bijv. naar Lviv in Oekraïne. Muziekje aan. Door mistflarden, onder een heldere sterrenhemel en ja laat dan alle gedachten/ dromen maar komen. Vaak kosmische ervaring met een bijzonder onderweg gevoel, Andreas

  Like

  1. Niet alleen mijn moeder. Ik krijg meer reacties van mensen die het zo ervaren. In je eigen bubbel is het anders dan wanneer je er naast ligt. Al die wegen, meer en meer…. Het is misschien een kosmische ervaring om erop te rijden, maar voor bewoners kan de weg en het toenemende verkeer benauwend zijn. Het komt steeds dichterbij.

   Like

 2. Ja, als je te veel weet, is er eigenlijk nog maar één keuze. Niet meer rijden in een auto, niet meer fietsen op een elektrische fiets met lithium-accu… en ga zo maar door. Maar is er nog een weg terug?

  Like

  1. Niet zonder slag of stoot, denk ik. Het gemak dient de mens. Het wordt als een recht gezien. Dat zag ik tenminste ook terug bij slachtoffers van de toeslagenaffaire. “Ik kan voor mijn dochter niet eens een autootje kopen”, zei een verslagen moeder.
   .
   China en andere zuiderlijke landen zien economische groei en meer consumentisme als een mensenrecht. Gelukkig is er ook steeds meer tegengeluid. Dat hard werken voor spullen vooral stress veroorzaakt, zien vooral jongeren. Er is in China een hele beweging gaande. Maar ook hier, heb ik de indruk. Er komen steeds meer mensen naar me toe merk ik. Jongeren. Dat hoor ik ook van anderen. Dus ik heb hoop.

   Geliked door 1 persoon

  2. Ik las vandaag een lang en heel optimistisch stuk over groene energie in de Groene. Als we gas en fossiel achter ons laten kunnen we aan het vervoer daarvan 57 % energie besparen. Dus dat verhaal is een mooie stimulans om lekker veel elektrisch te blijven rijden. . . De schrijver van het stuk heeft er duidelijk zin in, een probleemloze energievoorziening zonder gedragsverandering..
   https://www.groene.nl/artikel/de-hele-wereld-aan-het-stopcontact
   .

   Geliked door 1 persoon

   1. Oh zucht… ja. Vandaag in het Deense nieuws een verhaal over het steeds vaker uitvallen door overbelasting van het elektricititeitsnet, door de vele windmolens en zonnepanelen die ook energie TERUG leveren. Aan de infrastructuur (kabels) is járen niets gedaan, en dat begint zich nu allemaal te wreken…

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik hoop het nog eens mee te maken dat we een groot deel van al dat nieuwe asfalt waar hier de hele provincie mee vol is gelegd weer gaan afbreken. Wat heeft het allemaal al vernield. Niet meer heerlijk buiten kunnen zitten door al het kabaal van die auto’s. Het schuift de hele dag voorbij. Allemaal met 1 persoon erin die vuile lucht aan het verplaatsen is. Inderdaad anoniem. Overigens kobalt is niet langer meer nodig voor e-cars. Maar wie weet of het alternatief niet net zo schadelijk is.

  Like

  1. Tja, dat een grondstof niet meer nodig is, betekent niet dat je de industrie in een oogwenk hebt omgebouwd. Theorie en praktijk liggen ver uit elkaar. Ik merk dat mensen steeds meer geneigd zijn om dat te onderschatten, hoe traag de materie is. Iets bedenken is zo gebeurd. China zit daar ook mee. Die willen enorm veel investeren in quantum computers. De mensen raken helemaal in de stress van al die snelle veranderingen. Ze zijn nog maar net van het platteland af.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s