De terugkeer van Pan Sophia ( The return of Pan Sophia)

.

Ik wacht op de jaarlijkse onthulling van mijn heilig erkertje, in de lente. Maar terwijl ik daar op wacht, doe ik een ontdekking.

.

Bathing in the River, Miguel Covarrubis ca. 1934 ©Sothebys

.

Liever luisteren? Klik op de knop onderaan de tekst.

Do you like to hear the ENGLISH translation? Click on the button underneath.

.

Elke lente nadert het moment waar ik naar uitzie. De onthulling van het heiligdom. De heilige erker in de nok, het mooiste plekje van mijn huis. Dit is het meest verstilde hoekje, als slotakkoord van een zwaar proces. Want zwaar was het, het bouwen van de woonwagen. Maar vol inspiratie. Het kreeg alles. Het werd stoer en lieflijk tegelijk. De engelenvleugels bij mijn deur ontvangen me nog steeds elke dag met warmte. Maar het meest bijzonder werd dit. Een heilig erker in de nok. Aan het einde van het daklicht, daar zit het. Een klein glas in loodraam. De rode bol, in vieren gedeeld, als symbool van de Aarde. De steel en het blad eronder als het groeien. En dan, bovenop de rode bol, de kelk die zich opent naar de kosmos. Het heldere blauw omringt alles. Ik heb het de hele winter niet gezien. In de erker zit een prop schapenwol, want in de winter tocht het. Die mag er straks uit. Dat is de onthulling. Als het warmer wordt. Als de lente doorbreekt mag het symbool weer stralen. Maar tijdens het wachten daarop, gebeurde er iets bijzonders.

Soms komt er een beeld langs, dat een kettingreactie veroorzaakt. Zo ging het mij toen ik een klassiek schilderij zag, waarin God verbeeld werd als een zwarte vrouw. Nu heb ik een gereformeerde opvoeding gehad, maar ben in mijn pubertijd geïnteresseerd geraakt in andere culturen en religies. Het soefisme uit India, het boedhisme uit Tibet, het animisme van natuurvolkeren, de Droomtijd van de Aborigionals, de dichter Tagore. . . Nooit heb ik me het me echt eigen kunnen maken, het geloof waar ik mee opgroeide. Er ontbrak iets. Dit schilderij, met God als zwarte vrouw deed me wat en onmiddellijk ging ik op zoek. Ik tikte twee woorden in. “God” en “Vrouw”.

Onmiddellijk kwam ik bij een artikel uit van de Trouw: https://www.trouw.nl/cs-bfb7d78e

Er is een heel oude versie van Genesis, gevonden in Alexandrië. Maar de eerste woorden zijn anders. Het is een klein verschil. Wat kan dat uitmaken!
“In den Beginne schiep God de hemel en de Aarde.“ Zo kennen we het. Maar wat staat er hier? “Met Begin schiep God …”. Met? Een andere aanwezigheid! Wat voor kracht speelde er nog meer mee, dat hier Begin genoemd werd? Het gaat hier om de vrouwelijke oerkracht. Het is de robuuste kiem van alles! Precies wat ik altijd gemist heb.
Het verhaal gaat verder. Het was de zesde dag. En ze zagen dat het goed was en rustten op de zevende. Niet om zich voor altijd terug te trekken, nee ze bleven deel uitmaken van de schepping. Vooral Sophia, de Moederschepper bleef als oerkracht, midden in de schepping staan. De mensen hielden van haar en vereerden haar. Haar vruchtbaarheid was heilig. Je kan het terugzien in talloze Venusbeeldjes, die we pas nu beginnen te begrijpen. De vrouwelijke oerkracht is net zo heilig als de hemel met de engelen. Heilig waren ook de koeien in India en de katten in Egypte. Heilig was het woud en het water. Maar Pan Sophia raakte steeds meer vergeten en verguisd. De God als Heer bleef en werd steeds groter, in onze Westerse wereld. Tot nu.

Maar ook de Geest was heilig. Niet alleen de goede geest, maar ook de geest die overheersen kon en alles in abstractie ging vertalen. Heilig werd het intellect. God werd buiten de schepping gezet, aan de rand van het heelal. “Ik denk dus ik besta.” Een vloek en een zegen was het. Voorname mannen namen het voortouw. Heilig werd de wetenschap en alles wat daaruit voortkwam. De machine, de tractor en de auto. Heilig werd het geld. Het vliegtuig en de bank. De techniek die almaar sneller gaat. Een wereld overheerst door geobsedeerde mannen raakt zijn heiligheid kwijt. Waar is Moeder Schepper? We hebben haar nodig! En verdraaid, ze is er nog. Natuurlijk. Want zonder haar leefden we niet. We moeten terug. Herinneren wat was.
Dus dit is mijn heilige symbool, dat zijn plek heeft in de nok van mijn huis. De heilige erker dat ik binnenkort opnieuw onthullen mag. In zijn geheel herinnert het aan Pan Sophia, de oerkracht, Moeder schepper. Maar dat niet alleen. Het eindeloze blauw is als de Vaderlijke hemel die haar omgeeft. Ze zijn verbonden met elkaar. Net als in de I Tjing. Het zijn de twee krachten die onze schepping belichamen, in allerlei vormen, niet óf het één óf het ander, maar als een verbondenheid van beide. Ook ik heb het allebei. Het mannelijke is de geest, het denken, de expansie. Het vrouwelijke is de kiem, het groeien, de explosie van cellen. Het is het wortelen en zorgen voor wat er is.

Erop uit gaan is stoer. Stoer doen trekt de aandacht. “Al die willen te kaper varen, moeten mannen met baarden zijn.” Echte mannen vangen walvissen en ontdekken nieuwe werelden. Het is ook stoer om een vrouw met ballen te zijn. Om je eigen huis te bouwen, erop uit te gaan, te reizen en daarover een boek te schrijven. Steeds weer vragen mensen mij “Wanneer ga je weer?” of “Wat ga je hierna doen?” Zelfs de beste interviewers, vooral mannen, vroegen me dat. Elke keer opnieuw werd ik in beeld gezet als de vrouw die het hele land afreist met haar wagen. Dat is niet zo, het was Friesland dat mij trok. Ik wilde wortelen. En mijn antwoord is nu steeds hetzelfde. “Ik ga niet zomaar weg. Ik laat iets groeien hier.” Toch komt dat antwoord vaak niet aan. Dat zie ik aan de wezenloze blik van de vragensteller.
Toch is het dat, waar het mij om gaat. Het heilige dat wortels nodig heeft om te kunnen groeien. Het heiligdom in de nok herinnert mij. Van begin af aan heeft het zijn plek gehad. Ik wist: De reis is alleen een manier om aandacht te trekken. Aandacht voor de stille, maar o zo krachtige vrouwelijke pit.
Het is moeilijk om aandacht te krijgen voor het verborgene, voor de veel langzamere kracht, die de basis is van alle leven. Alles wat snel gaat en beweegt, dat trekt. Maar de stille kiem, het contact met de heilige oerkracht raken we kwijt, in al de herrie die we maken. Daarom is het belangrijk dat de symboliek zijn plek terug krijgt. Dat we ons herinneren waarom het gaat. De terugkeer van Pan Sophia, de vrouwelijke oerkracht.

.

Pan Sophia and the Holy Universe
The symbol from the shrine

.

NEDERLANDS

ENGELS:

.

Every spring I unveil the sanctuary in the ridge of my house. But While waiting for it, I made a discovery

9 gedachten over “De terugkeer van Pan Sophia ( The return of Pan Sophia)

 1. Paulus zegt het hier, Zo lijkt het althans, even tussen neus en lippen door: dat Jezus trouw is en hen zal bewaren voor de boze, het kwaad. Paulus wist, uit eigen ervaring, hoe die te keer kan gaan waardoor het geloof van zeker jonge gelovigen kan wordt getest!

  Maar wat een bemoediging, we worden sterk gemaakt, door de kracht van de Heilige Geest en beschermd tegen de duivel, de personificatie van het kwaad. Uit de Efeze brief leren we dat God ons daarvoor de geestelijke wapenrusting geeft.

  Dat is dus geen tegenstelling maar een aanvulling opdat we wanneer we sterk zijn in de Here en ons sterken in Zijn macht, die wapenrusting aan kunnen doen, waardoor we beschermd worden tegen de aanvallen van de tegenstander

  Gods bescherming bestaat dus uit iets wat we iedere dag moeten aandoen en gebruiken. Een veiligheidsgordel werkt ook alleen maar als je die omdoet, anders is het zinloos!

  Like

 2. Bijzonder mooi geschreven Alowieke! Je hebt zo een scherpe analyse gegeven van de ontwikkeling van de levensbeschouwing van de mensheid de eeuwen door. En dat naar aanleiding van je mooie raampje… Ik voel met je mee als het gaat over de vrouwelijke kracht die erg wordt gemist. En dan niet de aandacht ervoor zoals die op een dwingende feministische manier wordt opgeëist, maar de oerkracht zoals die was.
  Ik ben ook gereformeerd opgevoed, maar wellicht dat mijn onderricht meer in balans was dan dat van jou? In mijn godsbeeld is er een mannelijke en vrouwelijke kracht in God, Hij is het allebei. Ken je het schilderij van het verhaal van de verloren zoon, geschilderd door Rembrandt? De vader heeft zijn handen op de rug van zijn teruggekeerde zoon gelegd, de ene hand is mannelijk, de andere vrouwelijk. Dat vind ik een prachtig beeld van God!
  Interessant wat je schrijft over ´In den beginne´ versus ´Met begin´. Dat ga ik eens onderzoeken!
  Ik wens je een mooie onthulling van je heiligdom toe!

  Like

  1. Dank voor je verhaal, Mooi dat je je gedachten deelt.I k weet niet wat ik als kind bij God dacht. M/V? Je mocht je er geen voorstelling van maken. Maar ik miste de ritmische super aardse oerkracht: Een gewaarwording die je hebt bij tradities van inheemse volkeren. Paringsdansen, barensweeen, de terugkeer van de seizoenen…
   Ik was een dromer, maar ook kritisch en nieuwsgierig. Ze noemden mij bij cathegesatie soms voor de grap een ketter vanwege mijn heel eigen gedachtegang. .<
   Ook Oosterse filosofieen vulden voor mij veel aan. (Waarin God helemaal niet genoemd wordt.) Dat begon toen ik vijftien was.
   O.a. bij Kunstenaar pastoor Omer Gielliet vond ik dat terug, die verweefde dat in zijn verhalen. Ik zocht hem op toen ik twintig was.. Mooie man. Hij was ook activist voor de Oosterscheldekering, om dat open te houden. Ik houd ervan dingen concreet te maken. Dromen laten wortelen.
   />

   Like

 3. Leuk dat je het schilderij hebt bekeken! En ja, iedereen heeft toch weer zijn/haar eigen interpretatie. Passiviteit had ik er nog niet in gezien! Voor mij lijkt het meer troostend, zoals je iemand een schouderklopje geeft: ´Het komt wel goed, joh! Ik ben niet boos op jou.´ Dat getuigt ook van veel kracht. En dat lijkt denk ik ook veel op het zorgen voor wat er is, zoals jij dat noemt.
  Op mijn beurt heb ik Omer Gielliet opgezocht. Wat een bijzondere man! Gave kunstwerken heeft hij gemaakt. En hij heeft ook veel boeken geschreven zag ik. Wat bijzonder dat je hem in het echt hebt ontmoet! Dat zal zeer inspirerend zijn geweest!

  Like

 4. Zo zie je maar weer. Met elk verhaal kun je weer talloze andere verhalen maken. Ieder heeft zijn eigen associaties en gedachten. Vooral met een “vaag” verhaal over levensbeschouwing. Maar t zal vast zin hebben gehad.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s