Vrijheid en zure melk

.

.

Op weg met Juf Kolibri.

 

Totale vrijheid leidt uiteindelijk tot verveling. Beperkingen dagen uit tot iets nieuws.

“Zit er zo genoeg melk in?” vraagt mijn vriend Dick, en hij geeft me een mok koffie. “”Ja hoor”, zeg ik. Ik proef. Het smaakt wat zurig en ik zie kleine vlokjes in de sojamelk. “De melk is niet goed meer.” Dick vraagt of hij alles nu voor niks heeft gemaakt. “Nee hoor,” stel ik hem gerust, “als we er een lepel honing in doen dan gaat het wel.” Hij kijkt tevreden en knikt. “Ja, daarom zijn oosterse vleesgerechten ook zo goed gekruid. Het vlees was vaak bedorven en dan proef je het niet zo.”
We praten erover. “Totale vrijheid leidt uiteindelijk tot verveling, denk ik. Beperkingen dagen uit tot iets nieuws.” Dick nipt van zijn dampende koffie en kijkt nadenkend in de verte. “Ja, dat is mooi gezegd. Zo is het wel.” zegt hij. “Doordat niet alles er is word je uitgedaagd om naar oplossingen te zoeken voor een probleem. Dat kan een waardevolle vondst zijn.”

Ik woon in een huisje op wielen. Maar twaalf vierkante meter. Dat is te weinig, heb ik ontdekt. Ik heb er dertien nodig. Een vierkante meter extra voor een extra kast. Die ben ik aan het bouwen. Hij komt voorop de wagen. Je kan er ook op zitten tijdens het rijden, en in de winter komt de houtvoorraad erop te liggen. Alles wat ik nodig heb krijgt een plek. Zo efficiënt mogelijk. Het is de slotfinale van een proces van jaren. Ik maak mijn bezit kleiner en kleiner. Als ik klaar ben dan vier ik het. En daarna oefenritjes maken. Met een trekker er voor. Of twee paarden. Maar waarschijnlijk een trekker. Kijken of het kan, rijden met mijn wagen. Spannend. Maar voor het zover is, gaat er nog zeker een winter overheen, denk ik. Ik weet nog niet. Alles ontvouwt zich stap voor stap. En ik kan lekker zelf kiezen. Zelf uitvinden wat ik echt nodig heb. Nu. Dat is vrijheid.

begrenzing

Een gedachte over “Vrijheid en zure melk

 1. in het land der blonde duinen
  en niet heel ver van de zee
  woonde is een dwergenpaartje
  zo gezellig
  met zn twee

  warenhet heelheelkleine mensjes
  wonend met het prachtig Lot
  twas immers heel geen huisje
  wel in een oude keulse pot.

  Voor de zon en voor de regen –

  Nooddruft had hun dat geleerd –

  Hadden zij die stenen pot, met

  D’opening naar de grond gekeerd.

  Toen een gat er in geslagen,

  Klein, maar groot genoeg toch voor

  Hun zo kleine dwergenlijfjes

  En daar kropen zij dan door.

  ’t Vrouwtje zorgde voor het eten,

  Maar…. dat eten moest er zijn.

  ’t Ventje ging dus daag’lijks jagen,

  Schoot een haasje of konijn,

  Met een heel, heel klein geweertje,

  Dat gaf niet zo’n grote Klap

  En dan ging hij op zijn klompjes.

  Met zijn konijntje vlug op stap.

  Zó nu wist dat dwergenpaartje

  Zich te schikken in zijn lot

  En zij leefden nog vele vele jaren

  In hun omgekeerde pot.

  ……………………………..wat rest is de toekomst

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s