Meer ruimte voor kleine boeren! (More room for small farmers)

.

.

Ik kies voor de kleine boer. Zij kunnen land en bodem herstellen.

.

Liever luisteren? Klik op de knop onderaan de tekst.

Do you like to hear the ENGLISH translation? Click on the button underneath.

Ik heb het eigenlijk nooit over standpunten. Een goed verhaal bestaat uit beelden, zodat je je kan inleven. Het liefst bereik ik daarmee zoveel mogelijk verschillende mensen. Maar soms is het nodig om je direct uit te spreken. Het is als een punt achter een zin. Of een komma, waarna je door kan gaan.

Laat ik helder zijn: We konden kort geleden stemmen. Ik ben gegaan, want ik vond het belangrijk. Het ging om de Waterschappen en de Provinciale Staten. Vanuit de Provinciale Staten wordt de eerste kamer gekozen, dus daar hebben we dan ook invloed op. Ik stond dus ook in zo’n hokje met een rood potlood in mijn hand. Het zal sommigen niet verbazen: Ik heb niet op BBB gestemd. Waarom niet? Deze partij is opgezet door een marketingburo, die conservatieve boeren in het zadel wil houden. Deze boeren zetten mijns inziens de zaak vast, en niet alleen met tractors op de weg. Het is de doodlopende weg van schaalvergroting die ten koste wat het kost wordt verdedigd. Heggetjes, hakhoutbosjes en greppels, alles wordt uitgewist om beter met grote machines het land op te kunnen. Er wordt al decennialang kunstmest gebruikt, hoewel men een eeuw geleden al wist dat het de grond geen goed deed. Ook het gifgebruik is weer toegenomen. Het leek er een tijdje op dat het minder werd, maar helaas zette dat niet door. Het gevolg is een steeds doder, fantasielozer landschap, waar niemand graag in rondfietst. Een partij als BBB maakt dat hierin niets of weinig zal veranderen. Natuurlijk wil ze ook wel goeie dingen. De bus en bieb, die terug moeten komen in het platteland. Dat zie ik ook graag. Maar dit weegt voor mij bij lange na niet op tegen die andere kant: Het voortzetten van de grootschalige export en de agro industrie. Alles voor de groei-economie, een grijze wereld van cijfers. Daarmee door te gaan zie ik niet alleen als een ramp voor Nederlandse landschap, maar ook voor onze gezondheid, de aarde en de mensen in het verre Zuiden.

.

Ook heggen en sloten horen thuis in Nederland

.

Nederland is beroemd om zijn zwart witte koeien met enorme uiers. Andere runderen kunnen prima met een kruidenrijke weide toe, maar deze zijn zo ver door gefokt dat ze verslaafd zijn gemaakt aan grote hoeveelheden eiwit. De bulkladingen vol soja die daarvoor uit Brazilie worden gehaald, maken een wereld van leven kapot. Er worden vele hectares bomen gekapt, diersoorten sterven uit en stammen die daar thuishoren worden opgejaagd. Dus ik zet steeds weer mijn handtekening: “Laat die bomen staan.”
Ik ben vóór die stammen, die er hun thuis kunnen vinden, en ik leef mee met de laatste jager verzamelaars. Ik denk ook aan de kleine boeren in Afrika. Ook hen steun ik, door niet op BBB te stemmen. Honderd miljoen kilo aardappelen worden daar naartoe gebracht, nee, zelfs meer nog. De prijzen zijn zo laag, dat een kleine Ethiopische boer daar niet tegenop kan telen. En het is zelfs nog gekker: Vele kilo’s groente komen in de winter uit Ethiopië, geteeld door Nederlandse boeren daar. En dat terwijl de bevolking er honger lijdt door toenemende droogtes. Waarom doen we dat? We moeten ze beschermen, juist die kwetsbare kleine boer in verre landen. Door bij de biologische boer in je eigen buurt te kopen, zorg je indirect ook voor hen. Je helpt ze door boerenkool te eten in de winter, in plaats van sperziebonen uit Ethiopië of Senegal. Het helpt ook als je voor een politieke partij kiest die de wereldhandel wil beperken. Die meer streekmarkten wil en de eco-boer een eerlijke prijs wil geven.

Ook in Nederland hebben kleine en beginnende boeren het moeilijk. Er zijn steeds meer jongeren te vinden, die het anders willen doen. Een organisatie als Toekomstboeren groeit als een speer. Ze weten de energie erin te houden. Er zijn conferenties en workshops. Het gaat over gezonde landbouw waarin de natuur een plek heeft. Er zijn allerlei vormen en namen voor. Herstellende landbouw, biologische landbouw, agro forestry, permacultuur, het is een hele hand vol. Inspiratie en kennis is er zat. Jonge boeren willen graag hun handen uit de mouwen steken. Maar hoe kom je aan land als je geen pa hebt die boer is? Grote boeren, voor een groot deel BBB stemmers, kopen het vrijkomende land op. Grond gaat van de hand voor torenhoge prijzen. De boerenakkers in Nederland kosten tien keer zoveel als elders. Dat is geen probleem, de bank zorgt wel voor een lening.
Maar deze jonge boeren staan aan de kant. Die komen nauwelijks aan bod. Er is geen ruimte voor hen. De koek gaat op aan grote jongens. Sommige landloze jongeren emigreren dan maar. Maar ik wil die jongelui niet kwijt! Juist zij, die het kleinschalige boerenlandschap willen herstellen, hen moeten we dragen op handen. Zij, die gezond voedsel willen kweken van gezonde grond. Ja, er moeten meer kleine boeren komen, hier in Nederland. En niet alleen hier, maar wereldwijd. Ik steun ze. Dit is het standpunt, vanwaaruit ik mij beweeg. Hier sta ik, in alle hoop op beterschap en met vieze schrijvershanden.

Je kunt nog altijd de petitie tekenen. Het gaat om andere keuzes in de wereldhandel, bescherming van mensenrechten en een gezonde aarde voor de generaties na ons: https://alowieke.blog/de-petitie/

.

NEDERLANDS:

ENGELS:

We need a Small Farmer Revolution. Especially here, in the Netherlands, where large scale agriculture is defended at all costs. There are more and more young landless farmers, with energy and knowledge to bring the balance back. But they are standing aside. We need a revolution to help them, and other small farmers in the world..

7 gedachten over “Meer ruimte voor kleine boeren! (More room for small farmers)

 1. Als Vlaming ben ik blij dat je het even duidelijk stelt. Zo heb ik ook een betere blik op de politieke verschuivingen in Nederland.
  Het blijft een moeilijke, ja voor de boeren, maar ook ja voor een ecologischere manier van landbouw bedrijven

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kreeg ook een goed anwoord van Guus binnen. Ik zit bij hem in de werkgroep die pleit voor zelfvoorziening in voedsel.
   .
   Guus Geurts: Boeren willen volgens mij alles doen wat de maatschappij van hen vraagt, als er maar een eerlijke prijs voor een zo milieu- en diervriendelijk mogelijk product en een kostendekkende vergoeding voor groene diensten aan de maatschappij tegenover staat. Maar juist dat wordt hen steeds moeilijker gemaakt door de neoliberale keuzes sinds 1992 toen landbouw onderdeel werd van de WTO en het Europese Gemeenschappelijke LandbouwBeleid daarop werd afgestemd. Er is gelukkig een kentering gaande, onlangs stemde een kamermeerderheid tegen EU-Mercosur (inclusief BBB en ChristenUnie). En de meesten politici zien nu gelukkig wel in dat de afschaffing van de melkquotering in 2015 een historische vergissing was. Nu zouden boeren, vakbonden en maatschappelijke organisaties gezamenlijk moeten optrekken in een pleidooi voor een rechtvaardige en milieuvriendelijke voorziening. Dat gebeurt b.v. al binnen de Handel Anders!-coalitie, Voedsel Anders Netwerk NL, Platform Aarde Boer Consument en de Landbouwcoalitie voor Rechtvaardige Handel. Zie b.v. (de lancering) van een gezamenlijk alternatief https://lnkd.in/dkg-ruq En een historische analyse en alternatief: https://lnkd.in/eidyma5q

   Like

 2. Alowieke mooi verhaal en herken je woorden ,maar ik ben echt voor de BBB al heb ik wel CDA gestemd maar hiervoor had ik een reden ,omdat bij ons in dorp de stemaffiches van CDA en andere linkse partijen waren bekrast,en dit doe je niet in een democratie het CDA is een partij die had beter moeten doen regeren met Rutte 1,2,3+4 maar mijn visie was meteen de BBB was mijn plan maar ach die halen de stemmen met gemak dus nu steun ik het CDA.
  En bij de volgende verkiezing 2e kamer stem ik op Omtzigd als die lijst trekker is van de BBB anders weer gewoon Christenunie.

  Geliked door 1 persoon

  1. .
   Van de partijen die je noemt is vooral de Christen Unie het meest kritisch over vrijhandel, Het tegengaan van voordeeltjes van multinationals en verantwoord maatschapelijk ondernemen. 
   De BBB zegt hier tot nog toe niks over. Heeft het alleen over “De wereld voeden.” Daar ben ik niet voor. Denk aan al die aardappels in Afrika, die zo goedkoop zijn. De Afrikaanse boer gaat er aan ten onder. Ze moeten zelfvoorzienend kunnen zijn, net als wij. Door hun markt te overheersen met onze produkten zorgen we voor ontheemde boeren zonder levensvoorziening. Die trekken dan naar de stad, maar daar is ook niks voor hen. Het zorgt voor veel onrust en soms zelfs oorlog. Het voorkomen van die ellende begint bij zulke zaken.
   Het CDA begint anders over handel te denken maar is nog niet zover daarin. Ik vind de Christen Unie het meest sympathiek in menselijk en maatschappelijk verantwoord handelsbeleid.
   .
   https://www.christenunie.nl/standpunt/handelsakkoorden
   .
   https://www.cda.nl/europa/standpunten/eerlijkeeconomie-185525/vrijhandel-goed-voor-nederland-en-europa
   .
   https://boerburgerbeweging.nl/fractienieuws/een-jaar-oorlog-in-oekraine-vrijheid-en-veiligheid-waarderen-betekent-voedsel-waarderen/

   Like

   1. NIEUWS: Onlangs heeft de BBB wel tegen handelsverdag EU-Mercosur gestemd. Mercosur is de gezamenlijke markt van Zuid Amerika. Brazilie, Paraguay, Uruguay, Venezuela en Argentinie. Ben verrast. Maar het is ook wel logisch, want als het doorgaat gebeurt hier hetzelfde als in Afrika. Oneerlijke concurrentie door goedkopere producten op onze markt. Nu nog de andere kant op denken.Wat gij niet wilt dat u geschiedt…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s