Rammelend bestek en een dakgootgesprek

22 juni 2015 008

“Heee houden jullie een werkbespreking? Leuk!!” Henk hobbelt op zijn fietsje langs ons heen, een blauw bakje met rammelende kopjes en bestek op zijn bagagedrager gebonden. Hij was op weg naar zijn caravan. Maar nu verandert hij van richting, zet zijn fiets op de standaard en komt op ons af. Wij staan naast de nieuwe goudgele wagen met het werkboek in de hand. “Kijk, we zijn bezig met de bouwtekening van de goot.” “Ja, leuk hè, lacht Dick. Nu is ze al een jaar bezig met ontwerpen en nog steeds zijn er dingen waar over nagedacht moet worden,” glundert hij.
“Laat eens zien,” zegt Henk en kijkt naar de tekening. Henk is loodgieter en psycholoog. Hij is een ervaren trabbelsjoeter. Ik laat hem de spanten zien, die op de houten vloer klaar liggen. Ze zullen de huid van de wagen vorm en stevigheid te geven. Ernaast wacht een stapeltje verbindingsstukken, die moeten de overgang maken naar de dakbogen. Sommigen zijn  af, anderen nog niet. De decoupeerzaag ligt ernaast, tussen wat fijn houtpoeder van het zagen. Voor ik ga monteren wil ik alle onderdelen zoveel mogelijk af hebben. Het wordt een hele verzameling puzzelstukjes. Alles is uitgetekend op schaal en minstens tien keer nagekeken op juistheid.

.

22 juni 2015 009

Dit is de uiteindelijke tekening op schaal. Ik kan alle onderdelen rechtstreeks overtrekken en uitzagen. De vormgeving van de glooiende lijnen kan nog iets veranderen.

.

Henk tuurt naar mijn tekening met de goot en de stootlat. Die is nodig om het breedste punt te beschermen tegen botsen.”Wat is dat voor blokje, dat je onder de stootlat hebt getekend?” vraagt Henk aan mij. “Rubberen afhouders, gemaakt van auto- of trekkerband.”
“Goed plan, rubberen blokjes er onder. Zo heb je meer ruimte voor de goot. En autoband is vrijwel onverslijtbaar en is overal te vinden. Maar hoe is de afwatering van het dak?”  “Dat weten we nog niet. Heb jij een idee? Afwatering is toch je vak?” We wachten nieuwsgierig af wat hij gaat zeggen. “Wacht, zegt hij, “Ik breng eerst even de afwas naar huis. Hij stapt op zijn fiets en rijdt rammelend verder. Even later komt hij opgewekt terug lopen. Wij stoppen ons gesprek tot hij bij ons is en kijken hem nieuwsgierig aan. “Ik heb een idee”, begint hij. “Als je het dakrubber nou dóór laat lopen in de goot, het erom heen vouwt en vastplakt met EPDM lijm, dan heb je een hele goeie goot en geen lekkage. De ondersteuning van de goot kan je zò maken dat de stootlat er tegen aan kan geschroefd.” Henk laat een eenvoudig tekeningetje zien.
“Ja,” zeg ik bedachtzaam en kijk Dick even aan. “Dit is de beste oplossing.” Henk neemt het compliment bescheiden in ontvangst. “Jullie plan vond ik óók erg goed hoor! .. Maar nu ga ik ga weer verder,” zegt hij dan. “Wij ook,” antwoord ik.
“Dag Henk!”
“Dag Alowieke, dag Dick!”

.

Ik probeer geen enkele afgesloten ruimte te maken. Ik wil dat alles blijft ademen, vooral onder de vloer kan het soms vochtig zijn. Daar is het extra belangrijk.

.

Ventilatiegaten onder de vloer.
Ventilatiegaten onder de vloer.
Resthout na het gaten zagen
Resthout na het gaten zagen
Ventilatiegaten gezien van onder de vloer.
Ventilatiegaten onder de vloer waar de isolatie komt

 

 

8 gedachten over “Rammelend bestek en een dakgootgesprek

 1. Hoi, ik ga de vloer van mijn woonwagen isoleren (met wol) en ben benieuwd naar jouw idee over het volgende: ik zie op je foto dat je behoorlijk grote ventilatiegaten hebt gemaakt waar de vloerisolatie gaat komen. Ik denk ook aan ventilatiegaatjes, maar ben gewaarschuwd dat de isolatiewaarde behoorlijk kan verminderen als de lucht niet stilstaat, maar beweegt, zelfs al is het maar een klein beetje.

  Hoe denk jij daarover? Ga je nog iets voor de gaten doen om luchtbeweging tegen te gaan of laat je het helemaal open? Ik denk aan dikke stof of dampdoorlatende folie, maar twijfel of het echt nodig is.

  En hoe denk je over ongedierte dat via de gaten in je wol kan gaan zitten?

  Succes met de bouw van je mooie wagen! 🙂

  Like

 2. Hier op het terrein staan meer woonwagens. Onderkanten van wagens zijn vaak slecht als er geen ventilatie is. Mijn vorige huis was deels onder de grond en daar heb ik ook veel met vocht te doen gehad. Dus ventilatie is een pré voor mij. Ook wil ik dat de wol onder de vloer altijd op kan drogen. Je weet nooit wat je nog eens laat vallen, wat tussen de kieren van de planken doorloopt.
  De gaten die je nu ziet in het hout, staan niet in contact met de buitenlucht. Erachter is een wand gekomen van red cedar.

  In de kast eronder heb ik de smid ook gaten laten maken, en die blijven wél open. Daar doe ik gaas voor, anders valt er van alles uit. In de vloer zitten luiken, die toegang geven tot die kast. Omdat het een dubbele vloer is met veel isolatie ertussen heb ik dus hele dikke luiken. Dit is dus de ruimte die je ziet op de foto. Alles komt helemaal vol met wol.

  De wol kan 30% vocht bevatten voor het zijn isolerende vermogen verliest. Daarna ademt de wol het vocht weer uit, als het droog is. Gebruik van dampdoorlatend folie op grote schaal is zonde, want dan verliest de wol zijn functie van vochtigheidsregelaar.

  Verder is de Doschawol best compact, dus ik verwacht niet dat er grote luchtstromen kunnen ontstaan. Ook voor muizen is het daarom onhandig spul.
  Ik heb de wol al een meer dan een jaar liggen, en nog maar twee keer sporen van een muis ontdekt. Ze kunnen er niet goed in komen, als het een keer gebeurt, dan is het aan het randje van een rol.

  Like

  1. Dank voor je uitgebreide antwoord! Interessant om te lezen. Ik wil ook graag zo veel mogelijk op natuurlijke wijze ventileren en vocht reguleren.

   Van de week kwam ik erachter dat katoen toch niet zo’n goed idee is als windkering voor de isolatiegaten. Ik heb namelijk als provisorische isolatie in stukken geknipte wollen dekens onder mijn kleden liggen. De rand van een van deze dekens bleek drijfnat te zijn, veel natter dan de rest van de dekens (door condensvocht). Deze rand was afgewerkt met een katoenen draad en de deken lag helemaal onderop, op de koudste plek (net als straks de windkering onder mijn vloer) . Blijkbaar zuigt zo’n katoenen draad al het vocht naar zich toe.

   Ik begrijp niet hoe dampremmende folie de vochtregulerende werking van de wol in de weg gaat zitten? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik dacht dat die folie alleen water en wind tegenhoudt, maar damp gewoon doorlaat. Mijn idee is trouwens om de folie heel plaatselijk toe te passen, dus niet over het hele vloeroppervlak, maar alleen pal voor de ventilatiegaten. Deze gaten komen bij mij aan de onderkant en niet aan de zijkant.

   Like

   1. Maar is het niet zo dat juist die gaten bedoeld zijn om te kunnen ventileren? Ik heb ook ventilatiegaten in de vloer gemaakt, bij mijn oude wagen, waar ik nu nog in woon. Ik vind het belangrijk dat ik kan regelen of er veel of weinig lucht doorheen komt, daarom heb ik er geen gaas voorgedaan, maar alleen een draaiklep, zodat ik het naar wens kan openen of sluiten. Het zit onder het bed. Toen ik kwam was daar totaal geen ventilatie, en de wanden waren al aan het schimmelen. Ik heb ze behandeld met kopersulfide, geschilderd en die gaten gemaakt. De schimmels zijn niet meer teruggekomen.

    Dampremmende folie, heb je het al gezien? Het is toch voor een groot deel plastic, met wat gaatjes erin. Het oppervlak dat vrij uit kan ademen wordt er erg door beperkt, als dat expliciet je doel is. Dat was tenminste mijn conclusie toen ik het bekeek. Ik heb een tuinhuis gehad helemaal bekleed met dampremmende folie. Insecten lagen er altijd dood op de grond, niets bleef leven. Ik weet natuurlijk niet exact wat de oorzaak was.
    Maar Ik zou zelf op plekken die bedoeld zijn om te ventileren, kiezen voor fijnmazig gaas, van kunststof of van staal, dat net iets meer lucht doorlaat. En eventueel met een regelschuif ervoor, voor als het erg waait en het teveel tocht, dan kun je het sluiten. Met gaas, gemaakt van een metaalsoort,weet je ook zeker dat er geen muizen door komen, als je dat ervoor doet. Ik ga het gebruiken onder mijn dakrand, daar heb ik ook een ademende kier zitten met een dikke laag wol erachter. Ben benieuwd hoe het gaat bevallen, of dat het toch teveel gaat tochten. Dichtstoppen kan altijd nog, net zoveel als ik nodig vind. Eerst maar eens meemaken.

    Leuk om hier over te kunnen bomen!

    Like

 3. Ja zeker leuk! Ik ken maar weinig mensen die hier meer vanaf weten, dus ik vind het erg interessant. Die gaten zijn inderdaad bedoeld om te ventileren.
  Ik vroeg me al af hoe ademend die plastic dampdoorlatende folie zou zijn, omdat mijn ervaring met ademende, plastic regenkleding niet best is (ik word er nog steeds drijfnat in). Jouw verhaal bevestigt mijn vrees… Ik heb de folie nog nooit in het echt gezien, alleen op internet. Bij de bouwmarkt hebben ze alleen dampdichte folie.

  Fijnmazig gaas van metaal zat ik idd. ook aan te denken. Ken jij toevallig nog fijnere dan muggengaas? Het nadeel van gaas vind ik dat het meer luchtcirculatie oplevert en als je met de wagen gaat rijden, spatten plassen en modder ed. zo het wol in. Maar voor deze nadelen kan misschien een regelschuif de oplossing zijn.

  Ik vind het een inventief idee, zeker voor zo’n lokale plek als onder je bed. Hoe zou je dat handig kunnen maken voor een vloeroppervlak van 12m2 waar overal hier en daar gaatjes in moeten komen, zit ik mij af te vragen. Misschien een aantal vrij lange rijen met ventilatiegaten, dat je in één keer een hele bubs tegelijk kunt afsluiten. Ik ga erover doordenken, dank voor de tip! Heb je toevallig nog een idee hoe je zoiets met een lat oid. kunt maken? Kant en klare schuifroosters van aluminium heb ik al wel gevonden, van max. 50cm lang.

  Like

 4. Twee supergladgeschaafde planken met allebei precies dezelfde gaten? Aan mekaar zetten met lijmklem of schroeven, zagen en daarna weer losmaken. Kan je elke lengte nemen die je wilt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s