Verhalen als paddestoelen

.

.

Reizen en verhaal maken is een inspannende bezigheid. Elk gesprek kan belangrijk zijn en wordt opgeslagen in het geheugen, inclusief gezichtsuitdrukkingen en omstandigheden. Soms zijn dat wel tien of twintig gesprekken per dag, kort of lang. En steeds weer moet je kiezen.

.

Luister hier naar het gesproken verhaal, met tussendoor muziek van eigen hand. (5 min)

.

De hoge haag omringt mijn woonwagen. Het is nu geen wandelhuisje meer, het is een wooncocon, en rondom went het dierenleven aan de nieuwe omstandigheden. De koolmezen weten inmiddels, dat er zaad uit de deur komt. Niet elke dag, maar af en toe. Ik geniet van hun verkenningstochten in de heg, buitelend en fladderend van tak tot tak en eronder, op de grond. Ook de mussen laten steeds weer van zich horen en een enkele roodborst fluit zijn lied dwars door het gekeuvel heen.
Binnen brandt de kachel. Ik schrijf en wanneer ik niet schrijf, wandel ik tussen de plassen en de rietvelden.

Soms word ik overmeesterd door een lome slaperigheid. Ik geef me er graag aan over, vooral in de avond doe ik het liefst helemaal niks meer. De vliegen weten inmiddels dondersgoed dat het buiten koud is en blijven alle 56 binnen.

Ik lig op de bank en voel ze. Met een stuk of wat tegelijk kriebelen ze over mijn armen. Met ogen dicht probeer ik ze te tellen, waar voel ik wat? Eigenlijk is het tantra voor gevorderden. Haha. Zal ik ze ooit dood slaan? Eigenlijk heb ik liever dat de spinnen ze opeten.

Het is heerlijk toeven in mijn huisje, nu ik even niet meer weg hoef. Het is geen wonder dat ik leeg ben, na wekenlang in een toestand te hebben verkeerd van waakzaamheid. Niet vanuit gevoel van onveiligheid of angst, nee, ik ben niet bang alleen. Het is het feit dat overal zaden voor verhalen zijn, die wortel kunnen schieten. Alles wat ik meemaak kan een schakel betekenen in het boek. Tegelijkertijd beïnvloeden mijn keuzes het verdere verloop van de reis en het verhaal.

En nu is het herfst en bladeren verschrompelen en verkleuren. In de ochtend kruipt een koude mist over de velden en langzaam maar zeker trekt het leven zich terug in zichzelf. De verhalen die ik verzamelde, verdiepen zich, maken lange draden in de aarde. Draden verbinden zich, en wat ooit begon met een gesprek of iets wat ik zag vanuit de hoek van mijn oog, groeit. Verhalen bloeien op als paddestoelen die uit de verzadigde bodem breken. Ze vormen een deel in het geheel van constante verandering. Onderwerpen verweven zich, kwetsbare volkeren, mensen in de knel, de bodem onder onze voeten, hoe alles groeit en bloeit, en dan wij, hoe wij hier zijn en onze gang gaan.

Ik schrijf en kijk naar buiten. De zon is bijna onder. Ik stop een dikke tak in de kachel en zet een keteltje water op. Tijd voor koffie.

 

Vraagje:  Hoe vinden jullie de zwart wit tekening? Dit is er een die ik voor mijn boek ga gebruiken. Ik weet nog niet of ik hem ga inkleuren met pastel, of niet. Misschien worden het zwart-wit tekeningen omdat dit makkelijker is bij het drukken, misschien ook niet, omdat kleur toch essentieel kan zijn.

De gedachte bij dit beeld: Het fundament van de samenleving zijn de mensen zelf, als het netwerk aan schimmeldraden met hun veelheid aan paddestoelen. 

.

12 gedachten over “Verhalen als paddestoelen

 1. Dag Alowieke. Ik vind deze zwart-wittekening erg mooi. Er gaat rust van uit. Ik probeer me aan de hand van je andere tekeningen voor te stellen hoe deze in kleur zou uitvallen. Dan kies ik voor zwart-wit. Dat vind ik trouwens bij foto’s ook meestal erg mooi. En dank je wel voor je verhalen.

  Like

  1. Dank je wel! Het doet me goed om te horen, dat je voor zwart wit kiest. Iemand anders zei me, het vraagt meer van de kijker. Dat denk ik ook, kleur werkt op een gegeven moment verslavend, net als suiker. Als het er niet in zit, mis je het.

   Like

 2. Dag Alowieke,
  Ik vind je zwart-wit tekening helemaal af zo. Weet niet of kleur het beeld gaat versterken. Ik lees je blog altijd graag en ben benieuwd naar je andere illustraties. Succes verder met het boek!

  Like

 3. Ik vind de tekening ook erg mooi, zowel in zwart wit als kleur, al is het laatste pas echt goed te zeggen als ik het kan zien. Voor een boek vind ik kleuren erbij wel een grote meerwaarde. Anders wordt het wel erg veel zwart-wit met alle gedrukte letters erbij.

  Like

 4. Hallo Alowieke, het feit dat je zelf al twijfelt of je het zal inkleuren zegt al genoeg. Deze tekening viel mij gelijk op door de kracht die er vanuit ging.
  Ben benieuwd naar de verhalen die uit je hoofd ontspruiten als paddestoelen.
  Groet, Ellen

  Like

  1. Fijn dat je nieuwsgierig bent! Kracht, dat is een mooi compliment. Ik denk dat bij zwart wit de compositie beter tot zijn recht komt. Al vind ik rood mooi voor een paddestoel. Maar ook bij deze?
   Het ligt ook aan de inhoud. Voor sprookjes vind ik kleur heel passend. Maar dit zijn gebeurtenissen, gesprekken en waarnemingen, verweven met gedachtengangen en soms een stukje geschiedenis. Heel anders dan Drakenlief.

   Like

 5. Ha Alowieke, nu je het vraagt, realiseer ik me dat ik de gekozen kleuren zo kenmerkend vind voor jouw werk. Dus mijn hoofd moet wel even een slagje maken na deze vraag! Deze tekening vind ik erg mooi, rustig, zoals iemand anders al zei. Ik denk dat je boek heel mooi kan worden in zwart-wit, al zou ik persoonlijk de kleur wel missen. Het hangt ook weer af van de verhalen, de stijl en hoe je ze vertelt. Kortom: ik weet het eigenlijk niet en ik hoop dat je ook wat aan twijfelaars hebt! Groet! Maaike

  Like

  1. Ja twijfel vind ik juist interessant! Ik heb twee heel verschillende manieren van werken. Ik denk erover om dus ook twee boekjes te maken. Behalve het dikke boek nog een dunne met de kleurige tekeningen uit mijn blog.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s